Télikert vagy egy plusz helyiség a házhoz?

2021. márc. 23. | üvegfal, üvegterasz, üvegtetők

Télikert, beépített terasz, üvegterasz, terasz toldás….

…számos elnevezéssel találkozni mostanában de van-e valódi definíció arra, hogy melyik mit jelent pontosan vagy mi köztük a különbség?

Ennek mentünk most utána.

A villák, előkelő házak kertjeiben régen is volt igény a mediterrán vagy esetleg trópusi  éghajlatokról származó csodás növényekre. Manapság ki ne ismerné a leandereket, citrusokat, pálmákat, kaktuszokat, stb…? Ezek a növények a hideg téli évszakokban fagymentes de fénnyel rendelkező helyet igényelnek, így megszületett az igény a “teleltető növényházakra”.  Pontos definíciója ezért ma is ellentmondásos. Általában véve a télikertek a mai családi házak egyik oldalához építve (toldva) jelennek meg, 3 másik oldalát jellemzően nyitható vagy részben nyitható és fix nyílászárókkal oldják meg de látni polikarbonát, vagy teljes üveg beépítéseket is. Tetőmegoldásra is széles skála kínálkozik: a fixen épített cserép tetőtől a polikarbonáton át a nyitható üvegtető megoldásokig. 

Mára a télikertek részben elvesztették “növényház” jellegüket, egyfajta “nyár a télben” hangulatot idéző szobává szelídültek.  A növények is inkább már csak dekorációs célokat szolgálnak benne, tulajdonosaik sokkal inkább az üvegfelületeknek és temperálásnak köszönhetően egy télen is napos, “kertben ülős” érzetet szeretnének nyerni a zord, hideg napokon. 

Mielőtt egy ilyen télikert kivitelezésének nekilátunk fontos, hogy tudatos, átgondolt tervezés előzze meg a munkálatokat és télikertünk célját tartsunk szem előtt! 

Mi vele a célunk?

  • Csak a növényeket szeretnénk teleltetni benne?
  • Amikor a növények kikerülnek a kertbe, a visszamaradó üres helyiséggel mi a tervünk tavasztól – őszig?
  • Netán egyáltalán nem növénytartáshoz tervezzük hanem kertünket szeretnénk egész évben jobban kihasználni? Akár egy plusz vendégváró, grillező helyiséget szeretnénk belőle?
  • Vagy wellness jellegű felhasználáson is gondolkodunk? A jacuzzi- t télen is szeretnénk fedett, temperált helyen használni?

Fenti kérdések tisztázása nagyon fontos lehet, amikor például az üvegterasz alapanyagainak, azaz profiljának, üveg fajtájának a megválasztásában kell döntenünk.

Amennyiben bizonytalan, hogy Önnek mi lenne a legjobb megoldás, keresse szakértő kollégáinkat, segítségére lesznek az anyagok megválasztásában. Egyedileg fejlesztett ajánlatadó rendszerünk segítségével ingyenesen kiszámoljuk Önnek, hogy álmai milyen anyagok felhasználásával és milyen áron válhatnak terasszá.

Blogbejegyzésünket az üveg megválasztásával itt folytatjuk!

Várjuk weboldalunk ajánlatkérő felületén még ma!

Korábbi hírek hasonló témakörben

2021 – Ez történt nálunk, az Üvegterasz Hungary Kft.-nél

Lassan közeledünk az év végéhez, ilyenkor nem csak az emberek, a cégek is szeretnek visszatekinteni az lassan befejeződő esztendőre. 2021 hozott sok kihívást, feladatot és az álmok ebben az évben is nagyon sok otthonban terasszá váltak. 2021 Január 2021 Február 2021 Március  

bővebben